Do čemernianskych ulíc sa po viacerých rokoch vráti jarmok

07.06.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 6. júna (TASR) - Vo vranovskej mestskej časti Čemerné sa budú po vyše desiatich rokoch opätovne organizovať jarmoky. Rozhodli o tom poslanci na dnešnom rokovaní Mestského zastupiteľstva (MsZ) schválením všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o trhových miestach na území mesta. Iniciatívu osobne podporil svojim súhlasným stanoviskom aj primátor mesta Ján Ragan (Neka).
Predloženie nového VZN, ako aj trhového poriadku príležitostných trhov a trhoviska vyplynulo z požiadavky poslancov za vranovskú časť Čemerné, ktorí sa chceli vrátiť k tradícii organizovania jarmokov v tejto lokalite mesta.
Podľa poslanca Štefana Topľanského (Smer-SD) zavítali jarmočníci do čemernianskych ulíc naposledy v roku 1998. Opätovnú tradíciu tohto podujatia by mal po dnešnom rozhodnutí poslaneckého zboru naštartovať v dňoch 24. až 25. júna Jánsky jarmok. Súčasťou jarmočných osláv bude aj kultúrny program, futbalový turnaj viacerých vekových kategórií, vystúpenie hudobných skupín či žiakov miestnych škôl.
Niektorým poslancom sa financovanie ďalšieho jarmoku na území Vranova nad Topľou pri jeho súčasnej ekonomickej situácii nepozdávalo. \"Nebude to mať pre mesto výrazný ekonomický efekt. Štvrtý jarmok v roku by sa mal konať v centre, kde by na tom mesto zarobilo viac,\" poznamenal poslanec Igor Čačko (SDKÚ-DS). Mimoriadne zasadnutie MsZ s týmto bodom zároveň nevnímal pozitívne poslanec Igor Pribula (SDKÚ-DS). \"Skôr by bola na mieste mimoriadna schôdza k rozpočtu mesta,\" poznamenal.
Topľanský však tvrdí, že ďalší jarmok môže priniesť do Čemerného viac života a kultúry. \"Ide naozaj o to, že nám tu dlhodobo chýba stretávanie sa miestnych obyvateľov, mnohí sa medzi sebou už ani nepoznajú. Môže to mať teda prínos z hľadiska kultúrno-sociálneho aspektu,\" konštatoval.
Ďalší jarmok prinesie mestu podľa Ragana určité náklady. \"Je možné, že ak bude zo strany jarmočníkov malý záujem, tá ekonomika nebude taká, aby sa tieto náklady vykryli. Ideme do rizika, ale napriek tomu túto myšlienku podporujem,\" uzavrel primátor.
 

Vyberte región